niedziela, 7 sierpnia 2011

Grissini z szynką i marynowane pomidory


Prosty pomysł na wykwintną przystawkę. Podałam ją jako preludium do wołowiny z gorgonzolą. Przepis pochodzi od kucharza, który pewnego dnia miał pokaz gotowania w Almie. Chyba każdy lubi włoskie klimaty, więc polecam :)





Składniki:

5 pomidorów
jogurt grecki
1/2 opakowania paluszków grissini
kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej* lub parmeńskiej
rucola** do podania

Marynata:
garść świeżej bazylii
garść rucoli
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
sól
pieprz


Pomidory obieramy ze skórki (wcześniej parzymy je wrzątkiem), kroimy na półksiężyce, usuwamy nasiona. Pozostałe składniki marynaty miksujemy w blenderze. Pomidory przekładamy do miski, mieszamy z marynatą. Zostawiamy w lodówce na minimum godzinę.
Paluszki grissini owijamy plasterkiem szynki.
Podajemy kładąc na talerzu rucolę, na to marynowane pomidory i na wierzch odrobina jogurtu.
Smacznego!


* - szynkę kupuję w Lidlu za ok. 4 zł, w promocji za 2.99 zł :)
** - rucolę też kupuję w Lidlu (dostępna podobno też w Biedronce) za 2.99 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz