piątek, 23 września 2011

Sałatka z tuńczykiem i balsamico






Czasami w pracy mam ochotę zjeść coś smacznego i lekkiego. Niestety firmowy bufet oferuje głównie kotlety i kluchy.  Przyrządzam wtedy  na szybko pyszną sałatkę z tuńczykiem i balsamico, która świetnie nadaje się na lunch. Żeby nie była rozwodniona po kilku godzinach stania w lodówce, dressing przynoszę w osobnym słoiczku i polewam tuż przed jedzeniem. Z podanych proporcji wychodzą 2 spore porcje.



Składniki:

1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 nieduża główka sałaty lodowej
1 mała puszka kukurydzy
1 pomidor
1 kula mozarelli
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu

Liście sałaty rwiemy na mniejsze części, z tuńczyka odlewamy sos i dodajemy rybę do sałaty. Pomidora i mozarellę kroimy w kostkę i razem z odsączoną kukurydzą dodajemy do sałaty. Wszystkie składniki mieszamy.
W osobnym pojemniku mieszamy oliwę, balsamico, zioła sól i pieprz. Ja mieszam dressing w zakręconym słoiku, wtedy mam pewność, że wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem. 
Smacznego :)

Koszt ok. 17 zł

2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam tuńczyka, a Twoja sałatka brzmi tak kusząco.
    Może dziś?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń