Sekretem tej sałatki jest połączenie smaków. Ostrość rukoli świetnie komponuje się z musztardowo-miodowym dressingiem. Czasem mniej znaczy więcej :)
poniedziałek, 29 sierpnia 2011
piątek, 26 sierpnia 2011
Tarta ze śliwkami
Pani w warzywniaku namówiła mnie na węgierki. Bo takie słodkie, soczyste, nasze. Tylko co ja mam zrobić z kilogramem węgierek? Akurat tego dnia otrzymałam przesyłkę z formą do tarty i wybór był już prosty. Do tego kruchy spód z przepisu Dorotus. Warto spróbować, wciąga :)
środa, 24 sierpnia 2011
Ulubiona pizza bez zagniatania
Odkąd odkryłam ten przepis na pizzę, nie mogę się przełamać, aby spróbować innego. Ten jest dla mnie idealny. Nie muszę zagniatać ciasta drożdżowego, czego bardzo nie lubię, a pizza jest cienka, z chrupiącymi i puszystymi brzegami. Czego można chcieć więcej? :) Przepis (lekko zmodyfikowany) na ciasto pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
piątek, 19 sierpnia 2011
wtorek, 16 sierpnia 2011
Wyjątkowa kawa
Dzisiejszy wpis będzie nietypowy. Nie jest to żaden przepis, a sposób przyrządzenia pysznej kawy. Cały sekret tkwi w kawiarce Mukka Bialetti.
poniedziałek, 15 sierpnia 2011
Pancakes
Jesteśmy fanami pankejków i jak tylko mamy wolne, to smażymy je na śniadanie. Zanim znalazłam ten przepis wypróbowałam dziesiątki innych. Jedne były zbyt płaskie, w innych przeszkadzał nam wyczuwalni smak sody. Te są naszym zdaniem idealne. Można je jeść z dżemem, syropem klonowym czy z jogurtem i owocami. Przepis pochodzi z tej strony.
niedziela, 14 sierpnia 2011
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy (banana bread) jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. To jeden z łatwiejszych i szybszych wypieków. Smakuje każdemu :) Chlebek można urozmaicić kawałkami czekolady lub wiórkami kokosowymi. Poniżej lekko zmieniony przepis Mistrzyni Dorotus z bloga mojewypieki.blox.pl.
sobota, 13 sierpnia 2011
Ratatouille
Ratatouille (ratatuj) to bardzo zdrowa i smaczna potrawa, a także popisowe danie sympatycznego szczurka Remy z filmu animowanego Ratatuj. Teraz jest idealny czas by je przygotować, bo wszędzie są dostępne niedrogie i świeże warzywa. Przedstawiam Wam moją wersję.
piątek, 12 sierpnia 2011
Quesadillas z kurczakiem
Quesadilla to dwa sklejone serem placki tortilla z dodatkami. Lubię meksykańskie klimaty, więc tego typu potrawy często goszczą na naszym stole. Quesadillas podaję także z fasolą, mielonym mięsem i papryką. Dzisiaj zapraszam na lżejszą wersję - o ile coś z taką ilością sera może być lekkie ;)
czwartek, 11 sierpnia 2011
Cytrynowe kwadraciki
Tym ciastem poczęstowała mnie koleżanka z pracy i ...wpadłam :) Cytrynowa pianka na kruchym spodzie, oprószona cukrem to coś, czemu nie można się oprzeć. Kwadraciki piekłam już kilkanaście razy, są idealne do popołudniowej kawy. Przepis zaczerpnięty od Dorotus klik z drobnymi modyfikacjami.
poniedziałek, 8 sierpnia 2011
Makaron z pieczoną papryką, pesto i rozmaitościami
Tego dania nie da się zepsuć. Nie dość, że jest proste, to jeszcze wychodzi go naprawdę dużo i nadaje się do wzięcia do pracy, bo świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Na moim stole gości przynajmniej raz na dwa tygodnie. Bogactwo różnych smaków gwarantuje niezapomniane wrażenia :D Z podanych proporcji wychodzą 4 bardzo duże porcje lub 6 umiarkowanych. Bazę do przepisu zaczerpnęłam stąd -> klik.
niedziela, 7 sierpnia 2011
Grissini z szynką i marynowane pomidory
Prosty pomysł na wykwintną przystawkę. Podałam ją jako preludium do wołowiny z gorgonzolą. Przepis pochodzi od kucharza, który pewnego dnia miał pokaz gotowania w Almie. Chyba każdy lubi włoskie klimaty, więc polecam :)
sobota, 6 sierpnia 2011
Wołowina z grilla w sosie z gorgonzoli
Danie to przyrządziłam jakiś czas temu na romantyczną kolację dla mojego Mięsożercy i jak na Mięsożercę przystało był zachwycony solidną porcją wołowiny. W nowych przepisach będę się starała podawać ceny, niestety tę potrawę robiłam jakiś czas temu i nie posiadam już paragonu ;) Smacznego!
Hedonistyczny blog kulinarny
Taki właśnie ma być ten blog. Będą się tu pojawiać przepisy własne oraz zaczerpnięte z innych stron (oczywiście napiszę skąd czerpałam inspirację). Wszystkiemu będzie przyświecać tylko jedna myśl - ma być przyjemnie. Nasze kubki smakowe mają szaleć z rozkoszy :) Nie znajdziecie więc tutaj jedzenia z proszku ani imitacji mięsa. Blog będzie prowadzony pod hasłem slow - czyli wolność, powolność i dowolność ;) Oczywiście chodzi o powolne spożywanie, a nie przyrządzanie. Życzę smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)