środa, 24 kwietnia 2013

Bezdrożdżówki z malinami i białą czekoladą

Miałam ochotę upiec na śniadanie coś niskokalorycznego i wiosennego. Zdecydowałam się na eksperymentalne bezdrożdżówki bez użycia  mąki i drożdży. Są pyszne, sycące i lekkie jednocześnie. Maliny świetnie przełamują słodycz białej czekolady. Idealne na drugie śniadanie.



Składniki na 9 średnich bezdrożdżówek:

300g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
3 średnie jajka
120 ml oleju kokosowego
6 łyżek cukru + trochę do posypania
200g malin
100g białej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

W jednym naczyniu mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieszczamy roztrzepane jajka i olej kokosowy w stanie płynnym (możemy pomóc sobie kąpielą wodną lub mikrofalówką), mieszamy. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia. Następnie należy delikatnie wmieszać maliny i czekoladę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na koniec posypujemy z wierzchu cukrem.
Pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Studzimy na kratce. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Haha, bezdrożdżówki, ale fajna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie białej czekolady i malin, właśnie przymierzam się do takich muffinek:) To muuusi być smaczne i na pewno skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Maliny z białą czekoladą to świetne połączenie, a nazwa "bezdrożdżówki" jest bezkonkurencyjna :)

    OdpowiedzUsuń