wtorek, 7 maja 2013

Skinny muffiny, czyli muffinki z truskawkami i płatkami owsianymi

To moje pierwsze muffinki od miesięcy. Truskawki zaczynają przypominać truskawki nie tylko z wyglądu, więc najwyższa pora by zacząć dodawać je do wypieków. A że lato coraz bliżej, a z nim wakacje, plaża i bikini, to postanowiłam trochę odchudzić moje babeczki. Enjoy!

Składniki na 12 babeczek:

1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 duże jajko
200 ml maślanki
3 łyżki miodu
1/3 szklanki oleju kokosowego
200 g truskawek

W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugim naczyniu suche. Dodajemy mokre do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Następnie należy wmieszać umyte i pokrojone truskawki.
Masę nakładamy do blaszki na muffiny wyłożonej papilotkami. Powinno jej wystarczyć na ok. 12 sztuk.
Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo fajnie! Babeczki, muffinki.. wszystko uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń