środa, 28 sierpnia 2013

Pad thai z kurczakiem


Tajskich smaków ciąg dalszy. Tym razem nie jest to curry, lecz najbardziej podstawowy makaron z kurczakiem. Przygotowanie sosu zajmie ok. 30 minut, jednak można go użyć wielokrotnie, a resztę dania przygotowuje się ekspresowo w 10 minut. Oryginalnie powinniśmy użyć makaronu ryżowego, jednak nie mogłam go dostać w okolicznych sklepach, więc przygotowałam pad thai z azjatyckimi noodlami. Pyszne pad thai zainspirowane przepisem Pauliny z kotlet.tv.


Składniki na 3-4 porcje:

3 łyżki sosu do pad thai
2 piersi z kurczaka
3 jajka
200 g makaronu ryżowego lub noodli jajecznych
2 łyżki oleju kokosowego
150 g orzeszków ziemnych (ja użyłam solonych, mogą być również niesolone)
100 g kiełków fasoli mung
3 łyżki sosu rybnego
kilka plasterków papryczki chilli
sok z połowy limonki

Składniki na sos do pad thai:

150 g ketchupu
2 łyżki cukru
150 ml wody
70 ml sosu sojowego ciemnego

Najpierw przygotowujemy sos. 
W małym rondelku mieszamy wodę, ketchup i cukier. Gotujemy ok 30 minut az sos będzie gęsty i ciemny. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy. Z tych proporcji wychodzi 6-7 łyżek sosu. Można go przechowywać w lodówce.

Orzeszki ziemne prażymy na patelni, a następnie siekamy lub miażdżymy w moździerzu. Jeśli używamy makaronu ryżowego, to zalewamy go wrzątkiem i odcedzamy.
Na patelni lub woku rozgrzewamy olej. Ma być bardzo gorący. Na nim smażymy roztrzepane jajka, mieszając aż się zetną. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę piersi kurczaka i podsmażamy. Dodajemy makaron i mieszamy wszystko razem. Dodajemy sos pad thai i sos rybny i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy 100 g posiekanych orzechów i kiełki oraz doprawiamy sosem z limonki. Całość mieszamy i podajemy posypane orzeszkami ziemnymi oraz chilli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz